Posao za inspekcije: Odlukom Vlade FBiH pojeftinjuju hljeb, mlijeko i brašno

by nedim
| 19:20

Vlada FBiH preporučila je nadležnim kantonalnim organima da u roku od 15 dana donesu odluke kojima bi bila snižena visina maksimalnih marži u trgovini za sve vrste brašna, hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda i mlijeka.

Za ove proizvode preporučeno je određivanje maksimalne veleprodajne marže do osam odsto na nabavnu cijenu i maksimalne maloprodajne marže do deset odsto na nabavnu cijenu, saopšteno je iz Vlade FBiH.

S obzirom na ovakvu formulaciju prijedloga, pitanje je da li ova odluka znači da će osnovne životne namirnice, brašno, mlijeko i hljeb pojeftiniti.

– U nekim kantonima doći će do pojeftinjenja ovih proizvoda, ali samo u onima u kojima su većeprodajne ili maloprodajne marže veće od onih koje smo danas usvojili. Naime, u svim kantonima su te marže do sada bile iste ili veće. Koliko će pojeftinjenje iznositi zavisiće od dosadašnje visine ove marže u svakom od kantona posebno. Međutim, kako se radi o proizvodima koji i inače imaju nisku cijenu, ta pojeftinjenja neće biti ekstremna, odnosno biće jako mala, pojasnio je za Oslobođenje ministar trgovine FBiH Zlazan Vujanović.

On je pojasnio i kako će ova odluka biti provedena.

– Radi se o tome da marže u kantonima u FBiH nisu ujednačene. Ovom odlukom stavljena je obaveza svim kantonima da donesu svoje odluke o određivanju maksimalnih veleprodajnih i maloprodajnih marži na spomenute proizvode u skladu sa preporukom Vlade FBiH. Osim toga, kako je BiH jedinstven ekonomski prostor, ovom odlukom će visina marži na navedene proizvode biti harmonizovana sa maržama u RS-u. Također, ovom odlukom Vlada FBiH je kantonima stavila obavezu da, putem inspekcijskih organa, kontrolišu i nadgledaju provedbu ove odluke “na terenu”. Ukoliko to kantoni ne budu radili, to će onda učiniti vlada putem federalne inspekcije, dodao je Vujanović.

(TI)